Catnip, wat is het en wat doet het?

Catnip, wat is het en wat doet het?

Catnip is een kattenkruid dat een stimulerende werking heeft op katten. Kattenkruid is een plant die tot de familie van de lipbloemigen behoort en die op natuurlijke wijze in Europa, Afrika en Azië groeit. Zestig procent van alle katten krijgt een ‘positieve trip’ van kattenkruid. Zelfs van leeuwen en tijgers is bekend dat ze helemaal weg zijn van catnip.

De gevoeligheid is erfelijk; katten hebben er een speciaal gen voor nodig. Wanneer ze dit gen niet hebben, zal de kat niet of nauwelijks op het kruid reageren. De werkzame stof is nepetalactone.

Catnip, wat is het en wat doet het?

Reactie van de kat

De reacties op deze stof lopen uiteen. Elke kat reageert op zijn of haar eigen manier. Nadat ze de geur ervan hebben opgesnoven of van de plant hebben gegeten, rollen sommigen zich dramatisch miauwend of jankend over de grond, schurken ze tegen de plant aan of blijven ze onbeweeglijk staan met een doffe blik in de ogen. Soms bedekt het derde ooglid het oog. Kwijlen en spinnen komt ook voor. Na tien à vijftien minuten is de “betovering” verbroken.

Catnip toys

Er zijn verschillende kattenspeeltjes ontwikkeld waarin catnip is verwerkt. Hierdoor heeft het speeltje extra aantrekkingskracht op de kat. Catnip is in verschillende vormen verkrijgbaar, onder andere in een in een spray, vast aangebracht in speeltje of los in poeder- of geperste vorm.

Bij onze nieuwe catnip speeltjes wordt er een extra navulling los bijgeleverd. Zo kun je het speeltje telkens opnieuw aantrekkelijk maken voor dat kat. De navulling zijn ook los verkrijgbaar.

Catnip, wat is het en wat doet het?

Terug naar blog

Reactie plaatsen