De Leeuw Dierenwinkel kat krabben

Hoe kies ik de juiste krabpaal?

Hoe kies ik de juiste krabpaal?

Hoe kies ik de juiste krabpaal? Krabpalen voor de kat, ze zijn er in verschillende maten, kleuren, en vormen. De krabpaal is een artikel wat tot de basisbehoefte hoort bij katten. We kunnen ons voorstellen dat je jezelf afvraagt; hoe kies ik de juiste krabpaal voor mijn kat? Lees snel verder om antwoord te krijgen op deze vraag.

Waarom hebben katten een krabpaal nodig? 

Katten houden ervan om hun nagels in topconditie te houden. Ze doen dit door te krabben aan objecten, om zo versleten nagelhoesjes te verwijderen en de nagels te scherpen. Aangezien wij als huisbewoner onze meubels, gordijnen en tapijten graag heel willen laten, is het aanbieden van een kattenkrabpaal een ware uitkomst.

kat krabben

Want zoals het spreekwoord gaat: De kat krabt de krullen van de trap….. en dit is iets wat we graag willen voorkomen.

Een krabpaal zorgt ervoor dat de kat zijn nagels verzorgt en zo dus jouw meubels met rust laat. Ook worden krabpalen gebruikt voor het afbakenen van het territorium of om even de frustratie kwijt te kunnen. 

Kortom, krabben is natuurlijk gedrag van de kat wat niet is af te leren. Dit is dus de reden dat een kat niet zonder een krabpaal kan.

Wist je dat krabben ook stress verminderend kan werken? 

Nu je weet waarom een krabpaal nodig is, wil je natuurlijk weten welke krabpaal goed past bij jouw kat?

Om tot de juiste keuze te komen, is het van belang om onderstaande punten te doorlopen, om zo een geschikte paal voor jouw kat aan te kunnen schaffen. 

De juiste krabpaal op basis van gewicht

Allereerst is het van belang te weten hoe zwaar jouw kat is. Iedere krabpaal heeft namelijk een maximaal toelaatbaar gewicht. Wanneer je het gewicht weet van jouw kat, weet je ook zeker dat de krabpaal die je aanschaft, stevig en stabiel is voor jouw kat. 

designed by lotte balty krabbollen

Manier van krabben

Merk je dat jouw kat tijdens het krabben zichzelf graag helemaal uitrekt, dan krabt hij of zij krabt verticaal. Kies dan een krabpaal, waarvan het krab oppervlak langer is dan jouw uitgestrekte kat. 

 sinora krabpaal designed by lotte

Merk je dat jouw kat iets meer fan is van het horizontaal krabben, dan is de lengte van het krab oppervlakte minder belangrijk, maar is het wel noodzakelijk dat je naast een krabpaal ook een krabplank, of krabmat neerlegt waar jouw kat verticaal kan krabben. Dit alles om vloerkleden of deurmatten te beschermen tegen de nagels van de kat.

Hogerop zoeken

De meeste katten kunnen slapen en luieren als de beste, merk je dat de kat graag op hoge objecten klimt om hier vervolgens heerlijk te gaan dutten, dan is een krabpaal met een of meerdere plateaus aan te raden. Zo kan de kat zijn krabpaal gebruiken om hier heerlijk hoog op te kunnen luieren. Katten liggen graag hoog, zodat ze een goed overzicht hebben van de omgeving.

stina krabton beeztees

Meerdere katten in huis

Heb jij meerdere katten rondlopen in huis? Let dan ook op de stevigheid en het maximaal toelaatbaar gewicht van de krabpaal, zeker wanneer jouw pluizige vrienden de krabpaal tegelijkertijd gebruiken.

Ruimte in huis

Uiteraard willen we onze dieren het liefst de perfecte krabpaal geven, maar soms laat de ruimte in huis deze wens niet toe. Gelukkig zijn er verschillende manieren om jouw kat toch in zijn krab behoefte te voorzien, zonder dat het jouw te veel plek kost in huis. Een ware oplossing om ruimte te besparen is een krabplankKrabplanken zijn kleiner van formaat, maar zeker niet minder doeltreffend. Je legt, hangt of plaatst ze gemakkelijk tegen een muur, deurpost of ergens in een leeg plekje in de kamer. Zo kan jouw kat naar hartenlust krabben, zonder dat je zelf over de krabpaal heen struikelt door ruimtegebrek.

mia speeltoren designed by lotte 

Daarnaast is er ook divers krabspeelgoed beschikbaar, wat vaak ook ruimte besparend is, maar niet minder leuk voor de kat!

Kortom

Om de vraag te beantwoorden hoe kies ik de juiste krabpaal, hieronder de belangrijkste punten op een rij.
  • Krabt de kat vaker verticaal → Zorgt ervoor dat de krabstam langer is dan jouw uitgerekte kat
  • Krabt de kat ook vaak horizontaal → Maak dan gebruik van een krabmat of krabplank zodat hij of zij aan deze behoefte kan voldoen
  • Heb je een grote/zware kat? → Let dan op het maximaal toelaatbaar gewicht van de krabpaal en kies voor een krabpaal voor zware katten.
  • Ligt jouw kat graag hoog en of beschut? → Kies dan voor een krabmeubel.
  • Voor extra krab gelegenheden is krabspeelgoed een ware uitkomst.
Terug naar blog

Reactie plaatsen