Je komt thuis na een lange werkdag en je hoort het vrolijke getrippel al jouw kant op komen. Zo fijn dat er altijd iemand blij is dat je thuis komt. Je wordt verwelkomd met een brede glimlach en een kwispelende staart. Maar kunnen honden eigenlijk lachen?
Wat betekent lachen?
De eerste hond die letterlijk “ha-ha-ha” produceert moet nog gevonden worden. Als je lachen in de Dikke van Dale opzoekt dan vind je het volgende:
-
la·chen (lachte, heeft gelachen)
- uiting van vrolijkheid, blijdschap
En ja, honden kunnen wel degelijk vrolijk en blij zijn. Wij mensen zijn gezegend met een heel pakket aan manieren hoe we ons kunnen uiten, honden wat minder. Zij uiten emotie door lichaamstaal en geuren. Zoals kwispelen, uitdagen, staart tussen de benen. Maar ook proberen ze met geluid ons iets duidelijk te maken; blaffen, hijgen piepen. Zo kunnen ze de situatie duidelijk maken. Is iets spannend, leuk of juist bedreigend?
SAY CHEESE
Maar wat gaat er in dat koppie om als de mondhoeken naar boven krullen. Heel wat mensen hebben daar onderzoek naar gedaan. Er zijn twee momenten wanneer de mondhoeken omhoog krullen. Dat is voornamelijk tijdens het spelen, dit wordt dan ook wel een “speelgezicht” genoemd. Ook een niet spelende hond kan glimlachen. Dat is het vaak een teken van ontspanning. Herken je het beeld van een blije hond, heerlijk op zijn kussen?
Heel de maand mei kun je met jouw lachende hond een Sumo Dental Play Bal van Beeztees winnen op Facebook. Deel een foto van jouw hond met een brede glimlach en maak direct kans!