puppy uitkiezen

Waar let je op bij het kiezen van een pup?

Heb je er goed over nagedacht en besloten om een pup te nemen? Dan is het belangrijk dat je op een aantal dingen let! In deze blog zullen we een aantal onderwerpen bespreken waar je goed over na moet denken als je een pup gaat kopen.

puppy's in een mandje

Keuze voor het type ras

Allereerst is het belangrijk dat je nadenkt wat voor type hond bij je past. Niet iedere hond is namelijk geschikt om bij iemand in huis te zijn. Punten om rekening mee te houden zijn:

 Nest kiezen

Als je voorgaande punten hebt gecheckt en een bepaald ras hebt gekozen, kan je een nestje kiezen. Is je keuze gevallen op een rashond? Dan kun je vaak via rasverenigingen een lijst vinden met geplande en net geboren nesten. Soms nemen rasverenigingen alleen nesten op in hun lijst als beide ouders getest zijn op ziektes. De kans is groter dat de pup gezond is, als beide ouders ook geen ziekte hebben. Ben je niet specifiek op zoek naar een rashond? Dan kun je bijvoorbeeld op Marktplaats kijken.

In beide gevallen is het belangrijk om goed te kijken met wat voor type fokker je te maken hebt. Zo kun je bijvoorbeeld bekijken hoe vaak de fokker een nestje heeft gehad. Is dit voor de eerste keer (een “gelegenheidsnestje”) of heeft de fokker er al meer ervaring mee. Het is wel belangrijk dat de fokker ook niet te vaak nestjes heeft, dat het niet meer gezond is voor de moeder hond. Het is belangrijk dat je een fokker vindt waar jij je goed bij voelt.

 Vragenlijst voor fokker

Heb je een fokker gekozen? Dan heb je meestal telefonisch of per email het eerste contact met de fokker. Het kan handig zijn om een lijstje te maken met alle vragen die je hebt, zodat je zeker weet dat je niks vergeet. Onderwerpen waar je naar kunt vragen zijn:

  • Gezondheid van de ouders en de familieleden van de pup?
  • Op wat voor manier groeien de puppy’s nu op?
  • Wat verwacht de fokker van jou?
  • Etc.

 kiezen uit puppy's

Eerste bezoek

Het eerste bezoek bij de fokker kan al plaatsvinden voordat het nestje is geboren. Door dit bezoek krijg je een beter beeld van de fokker en kun je ook het karakter van de moeder zien. Ook kun je meteen een kijkje nemen en opletten op de huis- en gezinssituatie. Houdt de fokker bijvoorbeeld de puppyren goed schoon.

Het is goed om meerdere keren bij een nest langs te gaan en niet meteen te beslissen. Een fokker zal ook alleen maar blij zijn met oprechte interesse. Let wel op dat het gebruikelijk is dat je niet mag komen kijken als de pups net geboren zijn.

Pup uit het nestje kiezen

Zodra je een geschikt nest hebt gevonden, komt misschien nog wel het spannendste onderdeel. Je gaat nu daadwerkelijk jouw pup kiezen. In sommige gevallen mag je zelf een beslissing maken, in andere gevallen kiest de fokker of gaat het in gezamenlijk overleg. Bij sommige rassen wordt er een puppy test afgenomen als de pup ongeveer 7 weken oud is. Het doel van deze test is om het basiskarakter van de pups in kaart te brengen op sociaal en werkgebied, om hiermee een betere match met de toekomstige eigenaar te kunnen maken.

Naast een eventuele test, kun je ook nog op een aantal dingen zelf letten. Gaat de pup om met zijn broertjes en zusje of ligt hij liever apart? Doet hij mee aan spelletjes, is hij begonnen met het spel of doet hij niet echt mee? Door op dit soort dingen te letten, kun je al een beetje een beeld krijgen of de pup een rustig of een wat energieker karakter heeft.

Kijk vervolgens hoe de puppy reageert als je naar de ren toeloopt. Zo kun je zien of hij enthousiast is of meer afstand houdt. Een puppy die snel contact maakt, zal minder eenkennig zijn dan een pup dat wat meer afstand houdt. Een gezonde, sociale en mensvriendelijke hond zal naar je toe komen om je te begroeten en zal ook nieuwsgierig zijn (kan ras-afhankelijk zijn). Daarnaast kun je vragen of de pup ook uit de ren mag om te kijken of hij reageert. Wilt de pup bijvoorbeeld met je spelen of vindt hij de omgeving spannender. Ook kun je vragen of de pup op schoot mag. Dan kun je erachter komen of hij van knuffelen houdt en het leuk vindt om te worden geaaid.

Het kan zijn dat de puppy tijdens het eerste bezoek zijn dag niet had, waardoor hij anders overkomt. Maar als je vindt dat hij heel onzeker overkomt, terwijl de fokker iets anders zegt dan kan het niet verkeerd zijn om op een later moment nog een keer te gaan kijken hoe het karakter nu echt is.

schattige puppy

Let op je eigen gevoel!

Het belangrijkste is dat je zelf een goed gevoel hebt bij de fokker en natuurlijk bij de pup. Bij twijfel kun je het beter niet doen!

Terug naar blog

Reactie plaatsen