Weetjes over honden die je gewoon moet weten!

Weetjes over honden die je gewoon moet weten!

Tien weetjes over honden en het hondenlijf. Dat honden beter horen dan mensen weten de meesten van ons wel. Dat zij beter ruiken is ook geen verrassing. Maar hoeveel beter ruikt je hond nou precies? In dit artikel lees je tien hondenweetjes die jij als baasje gewoon moet weten.

Geur, smaak en gehoor, allemaal weetjes over honden

In deze blogpost aandacht voor alles wat met het hondenlijf te maken heeft. De meeste weetjes over honden kunnen we vaak wel benoemen, maar kennen we inhoudelijk niet altijd.

1. De neus van je beste vriend

De neus van je beste vriend heeft ongeveer 220 miljoen geurcellen. Ter vergelijking: die van jou heeft er maar 10 miljoen! Bloedhonden zijn het ras met de meeste geurcellen, meer dan 300 miljoen! Honden kunnen ook met de neus ziektes bij mensen herkennen. Wanneer jij en je beste vriend eropuit trekken om elkaar beter te leren kennen, laat hem dan aan alles snuffelen, ook al is het iets vuils.

2. De geur

Je hond herkent je in eerste instantie aan je geur. Ook al heb je net gedoucht of parfum op gespoten, zijn neus is gevoelig genoeg om je echte geur te ruiken.

Weetjes over honden: Labrador liggend

3. Geur en smaak

Een hond geniet het meeste van zijn eten als het lekker ruikt en smaakt! Hoewel zijn neus 20 keer gevoeliger is dan die van jou, is ook smaak belangrijk voor je hond.

4. Het gehoor

Je hond hoort vijf keer beter dan jij. Om dit in cijfers uit te drukken; honden horen 50.000 tot 65.000 cycli per seconde en mensen maar 20.000. Nieuwsgierig naar waarom hij opspringt lang voordat jij iemand in de richting van de deur hoort stappen? Dat is de reden!

5. Zweten

Honden zweten, net zoals jij. Ze koelen af door te hijgen, maar ze hebben zweetklieren op hun zoolkussentjes.

6. Lachen

Honden lachen, het klinkt misschien raar maar diergedragsdeskundigen hebben aangetoond dat het echt zo is. Voor het menselijke oor klinkt dit als gewoon gehijg.

7. Het zicht

Het gezichtsveld van je hond ligt tussen 180 en 270 graden, naargelang van de vorm van zijn gezicht en de lengte van zijn neus. Hun gezichtsvermogen verschilt per ras, maar dankzij hun vermogen om de omvang van dingen en kleine en snelle bewegingen te detecteren, en te zien bij een lage lichtsterkte, zijn het succesvolle jagers.

8. Jouw beste vriend

Jij beschouwt je hond als je beste vriend? Hij denkt hetzelfde over jou. Gedragspsychologen houden vol dat hij net zo gehecht is aan jou als jij aan hem. Als er op zijn terrein iemand is wiens gezelschap hij graag heeft, beschouwt hij je als iemand die deel uitmaakt van de troep. Als jullie band sterk is, is zijn trouw aan jou eigenlijk sterker dan die aan zijn eigen soort. Honden voelen dezelfde behoefte aan kameraadschap als jij, en ze schenken hun trouw onvoorwaardelijk. Misschien is dit wel een van de leukste weetjes over honden.

9. Snorharen

Snorharen van een hond zijn het ultieme radarsysteem. Naast het feit dat ze er schattig uit kunnen zien hebben ze een nuttige functie. Snorharen zijn uiterst gevoelige haren die de kleinste verandering van de luchtstroom en de druk kunnen voelen, en de hond helpen om hun weg te vinden als er weinig licht is, of in kleine ruimtes. Dit grijpt terug naar de tijd van zijn voorouders, toen de wind de geur van roofdieren, prooien of andere leden van de troep meevoerde.

10. Actieve geest (druk op link voor hondenspeeltjes)

Je hond wil elke minuut optimaal benutten door nieuwe
dingen te leren. De meeste sporten of activiteiten zijn perfect voor jou en je hond, het ultieme team! Behalve voor de hand liggende zaken als frisbeeën, stappen, jagen en zwemmen, spelen honden ook graag voetbal of andere balsporten. Dit werkt met geduld en beloning. Je hond heeft een actieve geest. Behandel hem zoals elke beginneling die een nieuwe hobby beoefent, en jullie kunnen samen veel plezier beleven!

Weetjes over honden: met speeltje aan het spelen

De mooiste wandelroutes

De weetjes over honden nu duidelijk en tijd voor een heerlijke wandeling? Beeztees is op zoek gegaan naar de mooiste losloopgebieden voor jou en je hond. Enjoy!

Terug naar blog

Reactie plaatsen