Zorgen voor jouw oude hond - De Leeuw Dierenwinkel

Zorgen voor jouw oude hond

Alhoewel we allemaal zouden willen dat onze trouwe viervoeter het eeuwige leven heeft, worden ze toch ouder. Hierdoor kunnen ze lichamelijke ongemakken krijgen en kun je zelfs gedragsverandering bij je oude hond opmerken. In deze blog vertellen we je in het kort hoe te zorgen voor een oude hond, om zo het ouder worden en de ongemakken die daarbij horen, zo comfortabel mogelijk te maken. 
 

Wanneer spreek je van een oude hond?

Wanneer je hond oud is, is geheel afhankelijk van de grootte, gezondheid, conditie en het hondenras. Gemiddeld kan je er vanuit gaan dat een kleine hond rond de 9 jaar ouderdomsverschijnselen gaat vertonen. Bij een middelgrote hond ligt de leeftijd rond de 8 jaar en bij een grote hond rond de 7 jaar. 

Gedragsverandering oude hond

Net als bij mensen, zal er bij jouw hond ook het een en ander veranderen aan zijn of haar gedrag en lichaam. Gedrags- en lichaamsveranderingen die kunnen voorkomen zijn:

  • Moeite met bewegen
  • Gewichtstoename
  • Achteruitgang van de zintuigen zoals doof- en/of blindheid
  • Vergeetachtigheid
  • Meer slapen dan je gewend bent
  • Verslechteren van het gebit
  • Doffe vacht
  • Meer uitscheiding in de ogen en oren

Het is een hele lijst aan kwaaltjes, maar gelukkig zijn er een hoop oplossingen om de oude dag van jouw hond zo aangenaam mogelijk te maken. 

Doordat de botten en spieren van jouw oude hond, strammer zullen worden, en jouw hond bovendien meer slaap nodig zal hebben, is een comfortabele hondenmand of hondenkussen van belang. Met een orthopedische hondenkussen of een orthopedische hondenmand  worden de gewrichten en botten van jouw hond goed ondersteund. Hierdoor zal jouw hond heerlijk comfortabel kunnen slapen en relaxen en bovendien gemakkelijk kunnen opstaan door de extra ondersteuning die deze orthopedische kussens en manden bieden. 

Door de stramme spieren en botten, zal jouw hond ook minder actief zijn tijdens het wandelen of bewegen. Hij of zij heeft de lichaamsbeweging of uitdaging nog wel nodig. Wat je hieraan kan doen, is vaker kortere afstanden lopen en jouw tempo aanpassen aan dat van de hond. Merk je dat jouw hond alleen nog maar gelukkig wordt van korte afstanden wandelen? Dan kan je hem of haar ook binnenshuis uitdagen door middel van een denkspel voor de hond. Met een denkspel gebruikt jouw hond zijn spieren minder, maar wordt hij of zij nog wel uitgedaagd. Tien minuten spelen met een denkspel staat namelijk gelijk aan een uur wandelen. 

Traplopen of in de auto of op de bank springen, zal ook lastiger worden voor jouw hond. Zorg ervoor dat jouw hond een keuze heeft om heerlijk comfortabel beneden te kunnen slapen of help hem of haar met het omhoog lopen. Voor de bank kan een hondentrapje gebruikt worden en voor de auto kan een loopplank een ideale oplossing zijn om de toegang voor jouw hond te vergemakkelijken. 

Gebitsverzorging
Door de ouderdom kan het gebit van jouw hond verslechteren. Een regelmatige check van het gebit bij de dierenarts is dan ook aan te raden. Daarnaast zijn er diverse artikelen die je kan gebruiken om het gebit van jouw hond extra aandacht gegeven. Zo kunnen de tanden natuurlijk gepoetst worden, om zo ook een stinkende adem tegen te gaan. Maar mocht je hond hier niet gewend aan zijn, dan is het niet prettig voor de hond om op een oudere leeftijd nog te gaan starten met tandenpoetsen. Dan kan ook eventueel een Dental speelbal gebruikt worden. 

Lichaamstemperatuur
Door de ouderdom kan jouw hond zijn of haar lichaamstemperatuur minder goed regelen. Zo zal hij of zij het sneller warm of juist koud hebben. Tijdens koude dagen, kan je een goed dik kussen aanbieden aan jouw hond. Het liefst een orthopedische zoals eerder vermeld in deze blog. Daarnaast zal jouw hond het heerlijk vinden om een extra deken tot zijn of haar beschikking te hebben. Een grote hondenknuffel kan ook bijdragen aan extra warmte. 

De juiste voeding
Daar jouw senior hond minder zal bewegen, is het aan te raden om over te stappen op voeding voor oude honden. Deze voeding bevat vaak minder calorieën zodat jouw hond minder snel last krijgt van gewichtstoename. Bovendien zorgen de diverse vitamine ervoor dat jouw hond goed wordt ondersteund door middel van zijn of haar voeding. 

Al met al, de ouderdom hoort er net als bij mensen ook bij honden bij. Maak de oude dag van jouw hond zo comfortabel mogelijk.

Terug naar blog

Reactie plaatsen